Gevaar van de zon

De zon is een bron van straling, waaronder ultraviolette straling (UV-straling), die schadelijk kan zijn voor het menselijk lichaam als we te veel worden blootgesteld. Langdurige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot huidbeschadiging, waaronder verbranding, rimpels, pigmentatieproblemen en huidkanker. Bovendien kan blootstelling aan UV-straling ook schadelijk zijn voor de ogen, waardoor staar en andere oogaandoeningen kunnen ontstaan.

 

De zon is nog gevaarlijker voor mensen die op het water zijn, omdat de UV-straling zich kan reflecteren en versterken op het wateroppervlak. Dit kan de kans op verbranden en andere huidproblemen verhogen, vooral bij mensen die gedurende lange tijd op een boot of op het water zijn.

Bovendien kan de combinatie van zon, wind en water uitdroging en hitte-uitputting veroorzaken, vooral bij mensen die niet genoeg water drinken om gehydrateerd te blijven. Dit kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en spierkrampen.

 

Vanaf wanneer moet je hier rekening mee houden?

De zon is het hele jaar door gevaarlijk, wanneer je op de ski-piste staat, wanneer je in maart het water op gaat, maar uiteraard ook in de zomer. 
Om de kans op huid beschadiging zo klein mogelijk te maken moet je dus het hele jaar zon bescherming dragen. 

 

Wat heb je nodig om goed beschermd te zijn?

Om veilig te blijven op het water, is het belangrijk om zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken en regelmatig opnieuw aan te brengen, evenals voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. Het is ook aan te raden om beschermende kleding te dragen, zoals een hoed, zonnebril en lichte kleding die de huid bedekt.

 

Voorbeeld producten

Al deze zonbescherming is te koop bij Dinghysailing.nl en wij geven graag advies over hoe je je het beste kan beschermen.